Opera Anna Karenina

Anna Karenina

Al jaren leeft bij mij de gedachte een heuse opera te schrijven. Dat dit Anna Karenina zou worden wist ik ook al heel lang. Van jongs af aan heeft dit boek mij enorm geboeid, evenals de Russisch cultuur en leefstijl. Telkens kwamen er flarden muziek in mijn gedachten, thema’s, die ik heb genoteerd en soms enigszins heb uitgewerkt. 

Het schrijven van het libretto (de tekst van de opera) is echter ook een grote uitdaging, één die ik niet zelf kon aangaan. Gelukkig zag Quirijn de Lang, operazanger daar wel de mogelijkheid toe. Ik ben dan ook heel blij dat wij nu samen hard werken aan de geboorte van de opera. 

Sinds juli 2013 zijn wij serieus aan de slag. Allereerst moesten wij het boek -meerdere malen- goed lezen. Quirijn ook in het Engels want het wordt een Engelstalige opera. Daarna hebben wij een samenvatting gemaakt en aansluitend een soort draaiboek van aktes, en die weer onderverdeeld in scenes. 

Quirijn maakt nu teksten per scene, waarna ik de muziek er bij schrijf. Tot op heden zitten wij goed op één lijn. De brainstormsessies over personages, hun gedachtengang en leefstijl vind ik een heel boeiend aspect van dit project. 

De eerste akte is gereed. In juli 2014 hebben wij een bezoek gebracht aan Opera North in Leeds om over onze plannen te vertellen. Uitgever Donemus heeft een demoboekje en een uitgave van de eerste akte verzorgd, en directeur Davo van Peursen heeft ons vergezeld naar Leeds. Ook hebben wij een demo opgenomen van enkele delen uit de eerste akte. Een en ander wordt nu in Leeds bestudeerd. Wij hopen op een toezegging van voorgenomen uitvoering. 

Informatie over de schrijver van Anna Karenina, Lev Tolstoj

Informatie over Opera North in Leeds